اخبار و مقالات

لوله کشی صنعتی

لوله کشی در صنایع مختلف

لوله کشی صنعتی

بی شک اقدامات صنعتی یکی از مهم ترین فعالیت هایی می باشد که بشر در حال انجام آن می باشد. صنایع گوناگون اگرچه اهداف متفاوتی را دنبال می نمایند اما همه آن ها به لوله کشی صنعتی نیاز دارند. این نوع لوله کشی متفاوت از لوله کشی عادی یا ساختمانی می باشد. در این راستا به افرادی که در صنایع گوناگون در حال فعالیت می باشند توصیه می شود توجه ویژه ای به این نوع لوله کشی داشته باشند. در ادامه این مقاله به معرفی اجمالی لوله کشی صنعتی و مزایای آن می پردازیم.

لوله کشی به طور کلی به منظور انتقال سیالات از یک نقطه به نقطه دیگر مورد استفاده قرار می گیرد. لوله کشی صنعتی نیز یکی از زیرشاخه های لوله کشی می باشد که به منظور مصارف صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. از این لوله کشی در کارخانه ها، نیروگاه ها، پالایشگاه ها، صنایع دریایی و … استفاده می شود. از لوله کشی صنعتی به منظور انتقال بسیاری از مواد مانند هوا، آب و مواد شیمیایی و… استفاده می کنند. همچنین شبکه های لوله برای جمع کردن فاضلاب و همچنین پسماندهای صنعتی، مورد استفاده قرار می گیرند.

تفاوت لوله کشی صنعتی و لوله کشی عادی

گفتنی است لوله کشی صنعتی با لوله کشی های عادی تفاوت بسیار زیادی دارد. افرادی که به این لوله کشی ها روی می‌ آورند، باید توجه داشته باشند که این لوله کشی در صنایع مختلفی چون صنایع دریایی، انتقال انواع مواد و فرآیندهای صنعتی و مصارف شهری مورد استفاده قرار می گیرد. گفتنی است از این لوله کشی ها برای انتقال بسیاری از مواد مانند هوا، آب و مواد شیمیایی و… استفاده می کنند. همچنین شبکه های لوله برای جمع کردن فاضلاب و همچنین پسماندهای صنعتی، مورد استفاده بسیار زیادی دارد. اما لوله کشی صنعتی برای صنایع و یا کارخانه ها تنها مورد استفاده قرار نمی گیرد و حتی در مدارس، بیمارستان ها و یا کارخانه ها نیز استفاده می شود. پس نباید در مورد لوله کشی صنعتی تصور کرد که تنها در مکان های صنعتی مورد استفاده می باشد.

طراحی اولیه ی یک شبکه ی لوله کشی صنعتی و برقراری سیستم های لوله کشی صنعتی به مهندسی، طراحی و ساخت و ساز پیچیده و طاقت فرسایی نیاز دارد و گاها ساختار های ویژه (مثل تیر سرکش، تیر  T شکل و …) برای ساپورت سیستم نیاز است و بر اساس اینکه سیال را از کجا به کجا می خواهیم انقال دهیم انجام می گیرد. در طراحی دقیق و جزئی شبکه ی لوله های صنعتی فاکتور های متعددی دخیل هستند که برخی از آن ها عبارتند از:

  1. سیال
  2. میزان افت فشار
  3. اتلاف انرژی قابل قبول
  4. سرعت مورد نظر
  5. محدودیت های فضایی و مکانی
  6. نیازمندی های پروسه
  7. دمای سیال
  8. و …

تجهیزات

لوله کشی صنعتی نیز به مانند لوله کشی های عادی به تجهیزاتی از جمله لوله و اتصالات نیاز دارد و با توجه به کاربردی که دارند عموما لوله های فشار قوی که از استحکام و مقاومت بالاتری برخوردار هستند در صنایع استفاده می شوند. در لوله کشی صنعتی انواع لوله ها و اتصالات مانند لوله های فولادی و گالوانیزه، پلی اتیلن و لوله های پلیمری مورد استفاده قرار می گیرند. در این لوله کشی ها اتصالات نیز نقش بسیار مهمی دارند. اتصالاتی چون زانویی، سه راهی، تبدیل و … همگی در بهینه سازی سیستم لوله کشی صنعتی تاثیرگذار می باشند و باعث عملکرد بهتر سیستم می شوند. مهم ترین اتصالاتی که در لوله کشی صنعتی نیز به کار می روند عبارتند از:

  1. غلاف: جهت برقراری اتصال دو لوله به یکدیگر به کار می رود.
  2. درپوش: جهت بستن انتهای لوله مورد استفاده قرار می گیرد.
  3. سه راهی: جهت تقسیم یا ترکیب جریان سیالات مورد استفاده قرار می گیرد.
  4. کاهنده: به نوعی همان تبدیل ها می باشند که به منظور کاهش سایز لوله به کار می روند.
  5. فلکه: به طور کلی از فلکه جهت قطع و وصل کردن و کنترل فشار جریان استفاده می شود.

عایق بندی لوله کشی صنعتی

اکثر شبکه های لوله کشی صنعتی، برای جا به جایی سیالاتی با دمای خیلی بالاتر از دمای هوای اطراف لوله ها استفاده می شوند. به طور نمونه در لوله کشی صنعتی نیروگاه ها با سیالاتی مثل بخار آب داغ و آب داغ سر و کار داریم. برای اینکه از تبادل دمای سیال درون شبکه ی لوله کشی صنعتی با هوا جلوگیری شود باید لوله ها عایق بندی شوند. عایق بندی علاوه بر اینکه به حفظ دمای سیال کمک می کند، از افزایش دمای ساختمان نیز جلوگیری می کند و همچنین از بروز حادثه در اثر تماس کارکنان با لوله، پیشگیری می کند.

در شبکه های لوله کشی صنعتی ای که سیال سرد جا به ‌جا می کنند نیز باید لوله ها عایق بندی شوند تا از عرق کردن آن ها که از عوامل خوردگی و فرسایش است، جلوگیری شود. ماده ای که برای عایق بندی استفاده می شود باید دارای شرایط زیر باشد:

  1. عمر طولانی
  2. نارسانای قوی گرما
  3. مقاوم در برابر جوندگان و جانوران موذی
  4. ضد خوردگی
  5. مقاوم در برابر مایعات و رطوبت
  6. راحتی نصب استفاده

مواد عایق بندی

  1. خاک دیاتومه: این ماده ی عایق که شامل پنبه نسوز (آزبست) و گل نسوز است در شبکه های لوله کشی صنعتی با دمای خیلی بالا (تا ۱۰۳۰  C°) کاربرد دارد.
  2. پنبه نسوز (آزبست): از فیبر های آزبست برای پوشاندن لوله ها در شبکه های لوله کشی صنعتی استفاده می شود. آزبست تا ۶۵۰ C° را می تواند تحمل کند.
  3. سلولار گلاس: برای تهیه ی سلولار گلاس، شیشه را ذوب و سپس فوم کرده و در قالب های محافظ لوله در می آورند. سقف تحمل سلولار گلاس ۴۳۰ C° می باشد.
  4. مگنزیا: این ماده از ترکیب کربنات منیزیم با فیبر های آزبست تهیه شده است و هم به صورت قالب محافظ و هم به صورت پودری عرضه می شود. سقف تحمل مگنزیا ۳۱۵ C° می باشد.
  5. فیبر شیشه: فیبر شیشه می تواند تا ۱۹۰ C°را تحمل کند.
  6. فوم پلاستیک: برای تهیه ی این ماده، پلاستیک را هنگام تولید فوم می کنند و سپس در قالب های لوله در می آورند. از فوم پلاستیک می توان برای دما های خیلی پایین ( تا -۱۷۰ C°) و دما های بالا (تا ۱۲۰ C°) استفاده نمود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.